Spring naar inhoud
24 februari 2021

Dordrecht krijgt waterstoftankstation op DistriPark

Langs de A16, bij de entree van het nieuwe logistieke bedrijventerrein DistriPark Dordrecht, komt een waterstoftankstation voor auto's en vrachtwagens. Naast waterstof zijn er ook andere duurzame brandstoffen te tanken zoals bijvoorbeeld LNG. 

DCB Energy gaat samen met ontwikkelaar Prohuis het tankstation ontwikkelen. Hiervoor is een vergunningaanvraag gedaan bij de Omgevingsdienst ZHZ. Bij het tankstation komt ook horeca.


Rik van der Linden, wethouder duurzaamheid: "Dit is weer een mooie stap op weg naar schoon vervoer. Onze stad heeft al veel elektrische oplaadpunten, daar komt nu ook een tankstation voor waterstof bij. En daar ben ik blij mee. Om een energieneutraal Dordrecht in 2050 te bereiken moeten we breed inzetten. Waterstof past daar zeker bij. Waterstof stoot geen CO2 uit. Dit initiatief toont aan dat er markt is voor rijden op waterstof. En wat is dan een betere plek dan DistriPark Dordrecht, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat?" 


Het tankstation op het nieuwe logistieke bedrijventerrein komt op een uitstekende plek. Direct aan de A16, maar ook bij de entree van DistriPark Dordrecht waar straks elke dag vele vrachtwagens passeren. Het tankstation maakt het makkelijker voor ondernemers op DistriPark om hun wagenpark te verduurzamen. Schone brandstof tanken kan immers om de hoek. 


Maarten Burggraaf, wethouder economie: "We doen er alles aan om Dordrecht voor bedrijven aantrekkelijk te maken om zich te vestigen. Meer bedrijven leveren meer banen op voor onze inwoners. Een waterstoftankstation bij DistriPark Dordrecht was een grote wens. Daarmee faciliteren we de duurzame en innovatieve logistieke bedrijven op de Westelijke Dordtse Oever."Artist impression van waterstoftankstation aan A16 bij DistriPark Dordrecht


DCB ENERGY en ontwikkelaar Arjan van de Graaf van Prohuis ontwikkelen het tankstation en de naastgelegen horeca. Met een compleet aanbod om te tanken of te laden op deze goede, strategische locatie langs de A16 maakt DCB duurzame mobiliteit bereikbaar voor iedereen. De inwendige mens bijtanken kan bij de horeca op locatie. 


Het waterstoftankstation in Dordrecht draagt ook bij aan de regionale opgave voor duurzame mobiliteit. De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie en stoppen met aardgas en fossiele brandstoffen. En daarom stimuleren we elektrisch rijden en het gebruik van schone brandstoffen als waterstof. Werkgevers Drechtsteden, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, gemeenten in de Drechtsteden en enkele grote bedrijven in de regio hebben daarvoor de handen ineengeslagen. Op de Innovatietafel Waterstof werken zij samen met marktpartijen aan de daadwerkelijke realisatie van uiteindelijk zes waterstoftankstations in de regio. 


Jacob Klink, voorzitter Werkgevers Drechtsteden: “Dit waterstoftankstation is een fantastisch resultaat van de innovatietafels, waar ondernemers en overheden samen optrekken om kip-ei situaties te doorbreken. Initiatieven kunnen niet zonder elkaar: om regionaal auto’s, busjes, vrachtwagens te laten rijden op waterstof zijn er vulpunten op meerdere locaties nodig. Het aanbod creëert de vraag.”


De vergunningsaanvraag is te vinden op www.officielebekendmakingen.nl