Spring naar inhoud
8 mei 2018

Subsidie voor 57.000 zonnepanelen grote stap naar energieneutraal Dordrecht

De gemeente Dordrecht en 30 lokale ondernemers hebben subsidie gekregen voor het plaatsen van 57.000 zonnepanelen. Samen zijn de panelen goed voor een vermogen van maar liefst 17 megawatt, vergelijkbaar met het energieverbruik van zo'n 4.700 huishoudens. De zonnepanelen worden naar verwachting eind dit jaar geplaatst.

Zonnepanelen op bedrijfsdaken

De helft van de zonnepanelen worden op de bedrijfsdaken van bedrijven op de Westelijke Dordtse Oever geplaatst. De andere panelen worden geplaatst op vestigingen van Dordtse bedrijven buiten de gemeentegrenzen. Ook het gemeentelijke pand van Stadsbeheer op de Kerkeplaat doet mee met 1.800 zonnepanelen. Wethouder Duurzaamheid Rik van der Linden is erg enthousiast over het resultaat: “Met deze grote hoeveelheid zonnepanelen zetten we weer een flinke stap naar een energieneutraal Dordrecht in 2050. We hebben een groot potentieel bedrijfsdaken in onze gemeente dat we nu echt gaan benutten.”

Zon op bedrijfsdaken

De gemeente Dordrecht wil duurzaamheid zo makkelijk mogelijk maken. Samen met energieadviesbureau ECONNETIC maakt de gemeente zonne-energie aantrekkelijk voor dak eigenaren door verschillende daken te bundelen tot één grootschalig project met Zon op bedrijfsdaken. Jeroen Willems, partner van ECONNETIC: “Wij nemen ondernemers het aanvragen van subsidie, technisch onderzoek, financiering, ontwikkeling en beheer volledig uit handen. Doordat bedrijven samen zonnepanelen aanschaffen, profiteert iedereen van fors lagere aankoopkosten en worden projecten als deze zeer rendabel. Ondernemers kunnen kiezen of zij zelf willen investeren of niet.” Het enige wat bedrijven hoeven te doen is hun dak voor vijftien jaar beschikbaar te stellen voor zonnepanelen, waarbij zijn zelf profiteren van de financiële voordelen. Daarna zijn de panelen hun eigendom en profiteren zij feitelijk van gratis stroom. 

Tweede ronde start binnenkort

Na het succes van de eerste subsidieronde start binnenkort de tweede 

subsidieronde. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om mee te doen in deze tweede ronde kunnen zich melden bij Jeroen Tent, duurzaamheid coördinator gemeente Dordrecht, e-mail: j.tent@dordrecht.nl