Spring naar inhoud
2 september 2021

Zon-offensief gemeente Dordrecht

In Dordrecht gebeurt veel op het gebied van duurzame energie. De gemeente Dordrecht zet vol in op zonne-energie richting een energieneutraal Eiland van Dordrecht. Dit zon-offensief begint bij daken van gebouwen, zowel van bedrijven als woningen. Acties voor zon-op-bedrijfsdaken zijn heel succesvol in Dordrecht. Zo hebben veel bedrijven op Dordtse Kil III en DistriPark Dordrecht (voorheen Dordtse Kil IV) ervoor gekozen hun grote dakoppervlakken te gebruiken voor zonne-energie. Maar liefst 40% van de Dordtse ambitie op het gebied van zonne-energie wordt gerealiseerd op Dordtse Kil III en DistriPark Dordrecht. Veel ondernemers kiezen dus voor duurzame energie en daar is de gemeente heel blij mee!Het opwekken en terugleveren van zonne- en windenergie zorgt echter ook voor toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk. Bij Dordtse Kil III en DistriPark Dordrecht zit het elektriciteitsnetwerk nu tegen de maximale capaciteit aan. Stedin start daarom met het uitbreiden van het netwerk door een nieuw verdeelstation te bouwen. Tot dit klaar in 2025 is, moet in dit gebied even een pas op de plaats gemaakt worden voor nieuwe aanvragen.

Zonnepanelen op dak

Gelukkig kunnen alle lopende aanvragen voor zon-op-bedrijfsdaken op Dordtse Kil III en DistriPark Dordrecht gewoon door gaan. En als het nieuwe schakelstation in bedrijf is, zijn ook nieuwe aanvragen weer mogelijk. Het tijdelijke capaciteitsprobleem heeft geen gevolgen voor de lange termijn ambities voor het opwekken van duurzame energie in Dordrecht en de regio.


Buiten Dordtse Kil III en DistriPark Dordrecht zijn er vooralsnog in Dordrecht geen capaciteitsproblemen voor het elektriciteitsnetwerk. Daarom gaat de gemeente in de rest van de stad op volle kracht door met het zon-offensief. Er zijn in onze stad nog genoeg daken geschikt om zonnepanelen te plaatsen.