Spring naar inhoud
25 april 2019

Zonnepark Transberg met 22.000 panelen klaar

Het zonnepark op Transberg is klaar. TPSolar heeft 22.000 zonnepanelen neergelegd op de afgedekte, voormalige stortplaats op de Westelijke Dordtse Oever. Het zonnepark levert genoeg groene stroom voor 2.100 huishoudens in Dordrecht.


Ruim zes maanden na het plaatsen van het eerste paneel mocht wethouder Rik van der Linden met directeur van TP Solar, Erik Wieffer, de oplevering van het zonnepark vieren. Zij gooiden symbolisch het laatste afval weg en ruilden dat in voor een zonnepaneel. Oplevering zonnepark TPSolarWethouder Rik van der Linden en directeur TPSolar Erik Wieffer gooien laatste afval weg


Rik van der Linden, wethouder duurzaamheid: "We juichen initiatieven vanuit de markt toe en maken daarvoor graag ruimte waar dat kan in onze stad. Dit zonnepark draagt weer bij aan een energie neutrale stad in 2050. Zo maken wij Dordt duurzamer."  De opgewekte stroom, goed voor 2.100 huishoudens, kan direct in Dordrecht worden gebruikt. Mensen die de zonne-energie van zonnepark Transberg willen afnemen kunnen dat doen via het platform Powerpeers.


Het zonnepark ligt bij het nieuwe duurzame logistieke bedrijventerrein DistriPark Dordrecht. Rik van der Linden: "Op DistriPark Dordrecht gaan we een stap verder als het om duurzaamheid gaat; het bedrijventerrein is aardgasvrij, de basisenergie-infrastructuur bestaat uit een elektriciteitsnet. Hiermee is 100% energieneutraal ondernemen realistisch. Ook komt er een waterstof-facility point en er staan al vier windturbines. En nu ligt er dus ook een volledig operationeel zonnepark naast."Oplevering zonnepark TPSolar Van afval naar duurzame zonne-energie


TPSolar ontwikkelt en realiseert grootschalige zonneparken in Nederland. Met het zonnepark heeft de voormalige afvalstort een tweede leven gekregen. De afvalstort is helemaal afgedekt, maar biedt daardoor  weinig mogelijkheden voor ontwikkeling omdat er niet geheid en gegraven kan worden. Met een zonneweide is de ruimte dus heel nuttig gebruikt. Dat is ook duurzaam.